Yalnız Mesajı Göster
Eski 16-07-2008, 19:51   #5 (permalink)
trout baba
Expert Member

trout baba kullanıcısının avatarı

Giriş: Feb 2008

Alıntı:
cevat ergin tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
Arkadaşlar , dünyada modern sazan donanımları yıllardır kullanılıyor,ülkemizdede artık bir çok markaya ait kamış bulmak mümkün.Kamış kullanımında ister deniz, ister tatlısu olsun esas olan parçalı kamışlardır.Neden parçalı kamış ? sorusu ise bu tip kamışların hem sağlam hem de atış performanslarının çok daha üstün vasıflarda olmasındandır.Örneğin surf ve spin kamışlarda biraz arşatırma yaparsanız en uzak atış erimine sadece bu tip kamışlar ile ulaşılabildiğini göreceksiniz.
Sazan kamışlarında da durum aynıdır, 2 ve 3 parçalı dizayn edilen kamışlar klasik olarak 360 - 390 cm aralığında imal edilir.Üzerlerinde fırlatma değerleri yazmaz, 2.25 - 3.5 lb arasında eğilme ağırlığı yani 90 derecede eğilme testine tutulurlar.Bu kamışların marker denilen işaretleyici, yemleme için ağır yem roketlerini atmaya yarayan 3.5lb ve üstü 5 lb ye kadar olanlarıda mevcuttur.Sazan kamışı alırken üzerinde yazılı libre değerlerinden fırlatma ağırlıklarını çıkarabilirsiniz, hemen hemen hiç bir modelde bu ölçüler yazmaz ve çoğu satıcı da ne olduğunu bilmez. 2.5 lb eğilme testinden geçmiş bir kamış
80 gr , 2.75 lb 100 gr , 3 lb 125 gr, 3.25 gr ise 140 gr fırlatma ağırlığına sahiptir.Görüldüğü gibi her 0.25 lb için aşağı yukarı 25 gr kurşun ağırlığı esas alınabilir.Sazan avında avlanılacak avlak baz alınmalı çok fazla atar değeri yüksek olan modeller ona göre seçilmelidir, çünkü bu kamışların fırlatma gücü çok kuvvetlidir 75 gr kurşunu bile hafifçe ileri bıraksanız 60-70 mt lere gittiğini görebilirsiniz iyi bir atış tekniği ile 125-150 mt lere kolayca ulaşabilirsiniz.Balık oltaya bindiği zaman kamış tasmadan sonra suya paralel pozisyonda tutulmalıdır ki balık iğneden kurtulamasın, sazan balığı güçlü bir yapıya sahip olduğundan iğnede iken kurtulmak için döner ve sağa-sola gitmeye çalışır teleskopik kamışlarda buna engel olmak zor iken bu tip kamışların uç parçaları güçlü olduğundan aynı doğrultuda çekmenize olanak verir.Tabiiki bu siklette balıklar hiç bir zaman kıyıya geldiğinde kamış kuvveti ile askıya alınmamalıdır.Yani kısaca hem atış performansı hem de balığı kontrol etmek için özel olarak tasarlanmış güçlü kamışlardır.Tek dezavantajı özellikle 2 parçalılarda taşıma zorluğudur, bunun için muhakkak taşıma çantası edinilmelidir.İnce yapıları sayesinde hem alarm yuvalarına hem de sehpa üzerinde ki kamış tutuculara rahatlıkla oturur.Bu tip kamışlara yere saplamalı kamış ayakları kesinlikle olmaz yalnızca kamış sehpaları ve teleskopik açılabilen kamış tutucular kullanılabilir.Sazan kamışları uçtan hasas olarak tepki vermez genelde alarm ile kullanıldığından kamışa verilen hassasiyet atış ve balığı yönlendirme üzerine dağıtılmıştır.
Bu tip kamışlar ile ilgili bilgi edinmek isteyenlere faydalı olacağına inanıyorum.Hepinize rastgele
Sevgili Kardeşim Cevat
Gecende bahsetmiştim.Denizlerimiz artık yeterince tad vermemekte.Yöremizde cok randımanlı tatlı su avlakları var.İyisimi ben eskisinden daha fazla tatlısuya yönelmeye niyetleniyorum.Bu yeni ekipmanlar hakkında İstanbula geldiğimde seninle görüşmek istiyorum.
Sevgilerimle
Katılınan Yer; Sivrice-ÇANAKKALE
trout baba is offline   Alıntı Yaparak Cevapla