Alıntı:
saygı76 tafarından gönderildi
abi paylaşımın ve anlatımın için teşekkürler bu zoka kalıbını nereden bulabiliriz 
|
Alıntı:
miller tafarından gönderildi
+2 evet cevap verirseniz seviniriz 
|
Söz konusu kalıpları ben 80'li yılların başlarında İstanbul Perşembe Pazarı'nda çalışan kardeşim vasıtasıyla orada onun tanıdığı dökümcü ustalarından birine rica minnet,kardeşimi kıramadığı için yaptırmıştım.
İlk önce kalıpta bulunmasını istediğim zoka ve sıyırtmaların orjinal numunelerini tedarik ettim.Bilahare bunların kalıpta ne şekilde yer alması gerektiğini bir kağıt şablon üzerine çizerek gösterdim.Çizim ve numuneleri verdiğim kalıp ustasıda önce bunların şablona uygun olarak alçıdan kalıbını çıkardı.Daha sonra alçı kalıbını,döküm kumuna uyguladı ve son olarakta aleminyum metalden esas kalıbı dökerek,kalıbı tamamladı.
Böyle bir kalıbı günümüzde yaptırmaya kalkarsak çok pahalıya geleceğini ve bu işle uğraşacak ustanın da zor bulunacağını düşünüyorum.Çok daha eskilerde usta balıkçılar malta taşını oyarak bu kalıpları yapar ve kullanırlarmış.Bu konuda Sayın Prof.Dr.Atilla Alpbaz ve Arif Özer'in "Olta Balıkçılığı-Tüm Yönleriyle"isimli kitaplarında detaylı bir anlatım ve bilgi bulabilirsiniz.Sevgilerimle.