Ben 2005 yılında tecrübe ettim yelkenli sırtı işini.
Kullandığım takım motorlu teknedekinden farklı değildi.
Yelken de sürati ayarlamak pek mümkün değil. Zaten keyfini veren de rüzgarın elverdiği en üst süratte gitmek. Benim şansıma rüzgar bize 5 mil sürat yaptırabilecek kuvvetteydi.
Tekne 12m idi. Marmaris'ten aldığımız yelkenli ile iztuzu sahiline kadar gidip geri dönmüştük.
Teknenin hareketli olduğu her an iki takım denizdeydi. Ben kamış ve makara kullanıyordum. Balık gidiş yolu boyunca maalesef görünmedi. Dönüş yolunda ise Marmaris'e yaklaşmak üzere iken yazılı Orkinos sürüsüne denk geldik ve ilk balığımı aldım.
Oltadan çıkan o cırlama sesi tarif edilemez bir şeydi. Ama daha da önemlisi teknede bulunanlar tarafından alay edilme korkusundan kurtulmuştum. Çünkü sürekli olarak eee nerde bu balıklar deyip sıkıştırıyorlardı zaten. Eğer yakalayamadan tekneden ayrılmak zorunda kalsaydım yanmıştım.
İlk balığı alınca fazla incelemeden takımı tekrar suya bıraktım. Daha kalomasını ayarlamaya çalışırken ikinci cayırtı duyuldu ve akabindede takım koptu. Çünkü takımı tekne giderken toplamak zorundaydım ve misinaya çok yük binmişti. Takımın kopuk hali resmen tıopak halindeydi.
Hemen yedek takımı ve rapalayı taktım ve saldım. Yeni takımla da palamut boyunda br yazılı orkinos yakaladım ve avı sonlandırdım.
Artık marinaya varmak üzereydik. tekne o akşam da bize aitti. Geceyi teknede geçirdik ve balığımızı da tekne de pişirip yedik.
Takımdan kısaca bahsedecek olursam:
her iki kulaca bir fırdöndü takarak toplam 8 kulaçlık 0,25lik bir beden yapmıştım. Bu bedenin sonuna 1 kulaçlık daha kalın misina ekledim ve yaylı kurşunu da bu daha kalın misinaya taktım ve ucunu da makinadaki 0.35 misinaya taktım. Kullandığım kurşun 200 gr dı. Zaman zaman ağırlaştırdım zaman zaman da hafifleştirdim. Süratiniz arttıkça daha ağır bir kurşun kullanmalısınız. Bu kurşunu birincinin hemen arkasına takabileceğiniz gibi ana beden üzerinde de bir yere takabilirsiniz.
Ana bedenle takım arasına şok misinası bağlamanızı önerebilrim. O zamanlar ya yoktu yada benim haberim yoktu ben kullanamadım.
Ana bedeninizin ip misina olmasını önerebilrim yada 0,40- 0,50 olmasını önerebilirim. Çünkü takımı toplamak için yelkenliyi durdurmak anlamlı değil. Kontrol için bile 5 mil süratle giden tekneden tıoplamak zorundasınız. Bu da özellikle ana bedeni çok hırpalıyor. ben geri dönünce komple misinayı değiştirmek zorunda kalmıştım.
Umarım faydalı olabilmişimdir.
Rastgelsin.