Sabri kardeşim, defaten at-çekle, hatta bazen bilhassa sazan tutayım diye atarak yakaladığımı hatırlarım. Sazanların gümüşleri filan kovaladığını çok gördüm.
Kanımca, at-çekle sazan yakalama vakti, 2-3 yılda bir gerçekleşir. O da 20-30 gün ancak sürer. Bu da ne eder, yaklaşık %4 filan şans demektir. Ama iğnenin sapına bir sarı boncuk takıp atmak, sazlık bir yerde takıp atmak bence en azından %30 başarı şansı demektir. Güzelce yemleme yapılması vs. ise, bu şansı %100'e çıkarır. Hal böyleyken, at-çekle sazan olur meselesi düşünülecek en son şey olacaktır haliyle.. Sanırım olası en düşük ihtimal sazanı at-çekle yakalamaktır. Olmaz demiyorum, ama ben sazan yakalayacaksam, aklıma gelmez bunu denemek, gelirse de, delirdiğimi düşünür bir sağlık kurumuna başvururum..
Eğer gümüşler vs. suyun üstünde kaçışıyor, ardında dalga görüyorsanız, bu peyderpey devam ediyorsa.. Su sıcaksa.. At çek ile sazan ihtimal dahiline girer. Ama genede ben at-çek yapmam, fly atarım, iğneye sinek filan bulup takar atarım. Ekmek içi atarım ama at-çek pek aklıma gelmez..
Genelde, tatlı su kefali için uğraşırken sazan at-çeke atlıyor. Bir iki defa peş peşe aynı yerde başıma gelince, bende direk "niyet ettim sazan avına" diyerek at-çek yaptım. Bir iki defa başarılı oldu, ama sonradan, yemli varken bu işin abesle iştigal olduğunu düşündüm..