İtiraf etmene gerek yok
Yaklaşık 35 yıl dile kolay 35 yıl evvel ben de sizin gibi büyüdüm hem balık avında hem kara avında.
Bunda bizim hiç suçumuz yok çünkü bizden büyüklerin bize doğruları öğreteceği ne bu kadar teknik ne de haberleşme olanağı vardı.
Ben de ilk balığımı elle yakalamyı öğrendim derelerde.Sonraları galvaniz teli çift kat yapıp suya şaklatarak devam ettim yıllarca.
Çünkü büyüklerimizn de balık tutma teknikleri arasında ne meps ne fly olta vardı.
Daha sonraları serpme ve kestirme ağla balık tuttum çok seneler .Tabi olta ile de ama şimdiki gibi sörf oltalar fly misanalarla değil kurumuş kavak fidanı eğer o yoksa sazdan olta ile.
Hatta o yıllarda dinamit,karpit,sönmemiş kireçle bile balık tutuluyordu.
Arıcıların arı otu gibi balık otunu yeşil cevizin inanılmaz etkisini öğrendim.
Hele yaza gelen ramazanda iftardan sonra bisikletlerle gittiğimiz derelerde gündüzden suya giren sığırların ayak oyuntularında lüksten kaçamayan miryanaları o kadar topladık ki.
Serpmeyle yakaladığım balıkların havyarlarını çerez yaptığım günleri hatırladım birden.
Kırmızı benekli alabalığı kestirmeye işkembe ve bağırsak artığı ile nasıl çekeceğimi .
Denizde de aynı şeylerin benzerini şimdi yapmıyorlar mı .Kadıköy balık pazarına gelen pavuryaların nasıl yakalandığını biliyormısunuz.
Ben sabaha kadar kayalarda birkaç çinekobun yemime atlamasını beklerken ağcılara neden kimse bir şey iyemiyor.
16 Yaşından beri ava ve balığa giderim.Her geçen gün birşeyler öğrendim yanlışlarımı düzelttim.Ama zamanında yapılan yanlışlarımın tek suçlusu ben veya biz değiliz.
31 YILDIR BANA KİMSE TESKERE SORMADI.BALIKTA ÇEVİRMEDİ.
Bakın kara avı kanununa DOMUZ SÜREK AVI YASAĞI koydular daha düne kadar bize bir kuyruğa 5 fişek veriyorlardı.
AV kanununda HER VAKİT AVLANMASI SERBEST TÜRLERİN kaldırılmasında avcıların rolü çok büyük.Bu tip çalışmalar balıkçılıkta da var ve olmalı.
Bence bu tip platformlarda zaten birbirimizin birçok yanlışını düzeltiyoruz.
Peki ben onlarca km gidip sabah 3-4 üveyk vurmak için sabahladığım gecelerde polisin jandarmanın bölgesinde nasıl oluyor da adamlar tüm gece tavşan vurabiliyor.Yasak olmasına rağmen 3-4 oltama takılacak balığı beklerken 50 metre önüme ağ serebiliyorlar.Neden yasaklar konuluyor da uygulanmıyor.
Evet arkadaşım hiç merak etme Kekliğin sülünün çilin kene düşmanı olduğunu bilen sözümonalar inanın o kuşları görmemiştir bile.EĞER O KUŞLARIN ÇAKALLAR tarafından yumurtalarının yılanlar saksağanlar tarafından nasıl talan edildiğini bilseler koruma ve popilasyon dengelemesini yaparlardı.ZİRAİ İLAÇLARIN FİRMALARINA KUCAK AÇMAZDI.Tarım arazilerimizi sanayi kurumlarına açmaz şimdi tarım ülkesi olan bizi prince,buğdaya mercimeğe muhtaç bırakmazdı.
Tüm bu örneklemelerim hibrit tohum için de geçerli.Önce yerli tohumumuzu köreltip sonra organik tarıma destek vermesi.Sulak alanların yollar deniz kenarlarımızın trizm desteğine açılması da bunların içinde.
ŞİMDİ SORUYORUM Ben ve benim gibiler bohçacı idi de çapulcular NERDE.
Bakın sigarasız toplum diyoruz şimdi.Neden acaba .Çünkü artık elde etmek istediklerini yaptılar İçki sektörünü özelleştirdiler.
Gazetelerde boy boy içki reklamları yok mu.Daha evvel neden yoktu.
Adamın filmde ağzını kapa sigarası gözükmesin ama kadehindeki markatı bile görürsün.
Bu arada sigara da içiyorum İçki de .Haa bir de koruma çalışmalarındaki firmaların sponsorluklarına destek açarken ORGANİZELEDEN akan zehirlerin boyutlarını hala kimse bilmiyor.Kullanılan H.peroksit,Asetik asit,kostik sodanın kimyasal boyaların nasıl berteraf edildiğini öğrenmek için çok uzağa da gitmeye gerek yok sanırım.
Balık ta tutuyorum havyarını da.Çünkü o balık zaten kıyıya o zaman geliyor.
45 GÜNLÜK piliçleri yemiyormuyuz.Kanatlarını güçlendirip kanat yapmıyormuyuz.
Ehh koskoca gap projesini yaptık ve orada şimdi kuraklık var.Acaba yanlışı kim yapıyor.
Saygılarımla
İsfendiyar
|