Trofe teknikleri..
Bir batıl inanış, denizlerimizde büyük balık olmadığı yönünde yayılmış ve maalesef hemen herkesin kafasında yerleşmiş halde. Böyle olunca, büyük balık yakalamak için uğraşan olmadığından, büyük balık yakalayan da olmuyor haliyle.
Elbette, gerçekten büyük, yüzlerce kiloluk balıklar ülkemiz sularında yaygın değiller. Mesela, merlin ve yelken balığı bizim sularımızda yaşamayan türler. Ama, palamut, orkinos, kılıç gibi balıklar da mı yok?
Pratikte, büyük balık, en azından bir tane yakalayınca ağzımızın kulaklarımıza varmasını sağlayan balık olarak değerlendirilebilir. Bu tanımla, büyük balık kapsamı birden genişler, elimiz rahatlar.
Büyük balık tutmanın ilk kuralı, büyük balık tutmaya çalışmaktır. Günü kurtarmak için, olanla yetinmeye çalışırsnaız, büyük balık bir hayal olur. Ve amatörseniz akşama boş dönmeyi, aldığınız havayı kar saymayı göze almalısınız.
Büyük balık tutmaya çalışmak ise, budur denecek kadar tek cümlelik bir husus değildir. Basitçe, büyük yem, büyük iğne, sağlam misina, büyük balık için yeterli olmaz. Yem seçimi, kullanımı vs. hepsi ayrı ve geniş hususlardır.
Hepsinden önemlisi, büyük balıkların hemen hepsi, bilhassa detaylarda ayrılan, kendi özel püf noktalarına sahiptirler. Ama, biz o kadar detaya, böyle bir tek konuda giremeyiz elbette. Her türü, kendi başlığı altında incelemek uygun olur. Biz bu başlıkta, büyük balık avı için genelde ortak olan hususları vurgulayalım diyorum. Ben eteğimdekileri dökerken, sizlerin de tecrübelerinizin burada toplanmasını bekliyorum..
Büyük balık denince, öncelikle temel bir gruplandırma yapmak gerekecektir. Yem bekleyen ve yem arayan balıklar. Yem bekleyen balıklar, mesela kalkandır. Bir taşın dibine, kumun altına, bir batığın etrafına, bir taşın arasına vs. yerleşir ve orada yeminin ayağına gelmesini beklerler. Bu tür balıklar için elzem olan, onların olduğu yeri bulabilmektir.
Diğer gruba giren balıklar ise, suda gezinip yemini arayan balıklar olmaktadır. Bunlarıda iki gruba ayırabiliriz, sürü avcılar ve yalnız gezenler.
Bu gruplandırma, büyük balık avında kritik bir husustur ve temel teknikleri buna göre belirlemek elzemdir.