Yalnız Mesajı Göster
Eski 17-02-2008, 03:41   #4 (permalink)
Emre
Expert Member

Emre kullanıcısının avatarı

Giriş: May 2007

Alıntı:
Ulas tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
Aslında ağır uranyum da bizim bir doğal kaynağımız değil. Daha doğrusu uranyum, plutonyum gibi nükleer santrallerde kullanılacak hammadde bizde cevher halinde var. Ancak cevher olarak santrallerde kullanılamaz, zenginleştirilmeleri gerekir.
Zenginleştirme çalışmalarını yapan İran, "Nükleer silah üretebileceği" endişesiyle neredeyse vurulacaktı...
Bizim de bildiğim kadarıyla bir santrali besleyecek kadar u236yı laboratuar koşullarında üretmemiz mümkün değil... (belki de u235'ti, ben en son lisede kimya gördüm kusuruma bakmayın )
Onda da dışarıya bağımlıyız...
Ulusal güvenlik için uygun bir yer midir Akkuyu?? bence değil. Neden mi? Haritaya bir bakınız??
Deniz suyunun sıcak olması teknik açıdan ciddi bir sakınca doğurmuyor, neticede yüzlerce derecedeki yakıt çubuklarının bulunduğu bölgeyi soğutacaklar ve her durumda fazlasıyla ısınacaklar... bu su, emin olunuz ki radyoaktif falan değildir...(kurallara uygun yapılmış tesisler için söylüyorum, bu işin Türk işi olacağına ve birilerinin kendilerine yakın müteahitlere konuyu vereceğine maalesef eminim)
Ancak bu suyun en büyük olumsuzluğu, denize sıcak (hatta kızgın)şekilde geri verilecek olmalarıdır. Sıcak su nedeniyle o bölgede deniz bitkileri ve canlıları için yaşama şansı kalmayacaktır. Hatta öyle ki, ısınan suyun oksijen miktarı azaldığından, normal sıcaklığına düştüğü yerlerde dahi oksijeni az su nedeniyle populasyonda önemli değişiklikler meydana gelecektir. Bu da elbette birkaç koydan fazlasının kaybedilmesi anlamına gelir...
Normal insanlar olarak günlük hayatta aklımıza bile gelmeyecek çok şey nedeniyle radyasyonla yükleniriz. Hatta öyle ki günümüzde bir radyografi uzmanının işi nedeniyle 4-5 saatte aldığı radyasyonu biz bir gün içerisinde alabiliriz. Ancak bu miktar, sağlığımızı etkilemeyecek bir seviyedir. Günümüzün modern teknolojili santrallerinde santralin kurulduğu bölgede anlık ölçümler yapan sensörler bulunur. 0.1 bekerellik bir fark bile , enerji üretiminin durması için yeterli bir sebeptir.
Ama tabi ben gelişmiş ülkeler için konuşuyorum... Şimdi bir "lise"nin mezunu iett şöförünü bilmemkime yakınlığından ötürü o reaktörün başına atarlar, inşaatı da bu konuda hiç deneyimi olmayan "taş yapı"ya verirlerse durum hiç böyle pozitif olmaz...
Ulaş

Bu savı yıllardır savunuyorum. Belki Nükleer Enerji Çok faydalı ve kuralların aharfiyen uyulursa tehlikesiz bir nimet olabilir. ancak Türkün eline verirsen malesef çok kötü olur.
Ve kötü olacak na buraya yazıyorum
Çünkü bizde ciddiyet sıfır. Patlatırız onu biz.

Emre is offline   Alıntı Yaparak Cevapla